Saturday, May 1, 2010

Cara Membuat Gedung Chak








1. Gula merah dan gula pasir dimasak
2. Tepung pulut digaul dengan kelapa parut dan masukkan air gula yang telah sejuk
3. Daun nipah dibuang tulangnya dan dipotong 15cm.
4. Adunan disendukkan keatas daun nipah dan dilipat.
5. Hujung daun nipah dikelat dengan lidi yang telah dipotong.
6. Kuih ini dibakar diatas api yang sederhana


Tips– tips Memasak

· Lidi boleh digantikan dengan menggunakan staepler.
· Menggunakan kelapa muda untuk menghasilkan rasa yang lebih enak.
· Dapur arang boleh digantikan dengan griller atau oven.
· Lebihkan gula merah untuk mendapatkan warna dan tekstur yang lebih menarik.
· Gunakan air kelapa muda untuk menggantikan air biasa untuk rasa yang lebih sedap.
· Gunakan daun nipah yang muda supaya proses mengelatkan daun nipah dengan lidi lebih mudah dan juga mempercepatkan proses memasak.
· Kurangkan gula pasir sekiranya ingin mengurangkan kemanisan.






UNTUK MAKLUMAT LANJUT,ANDA BOLEH BERKUNJUNG KE PERPUSTAKAAN AWAM KEDAH,PERPUSTAKAAN DAN JABATAN HOSPITALITI DI POLITEKNIK TUANKU SYED SIRAJUDDIN..

No comments:

Post a Comment